Frame je Feestje

Open competition

Collaboration | 2015

 

Met de komst van de studentenflats op de TU/e campus wordt er een dosis levendigheid in het terrein ingebracht. De studenten zullen zowel overdag als ‘s avonds  zorgen voor

extra levendigheid en een versterking van het campusgevoel. Hierbij zullen ook extra activiteiten ontplooien: studenten zijn immers actief, intelligent en sociaal.

 

Frame je Feestje is een object dat subtiele hints geeft naar omkaderde ruimtes en daardoor de mogelijkheid biedt tot gebruik voor diverse activiteiten. Door zowel horizontaal als verticaal een kader te maken word zowel beslotenheid - wat voor bijvoorbeeld studie-activiteiten of buitenborrels in bepaalde mate nodig is - als openheid bereikt.

Door de geringe hoogte van de horizontale omkadering is het geschikt om als bankje te gebruiken en nodigt het uit in het gebruik.

 

In de illustraties is te zien dat één object onze scenario’s een plek geeft. Bij de meer besloten activiteiten kan de bank gebruikt worden, met het staande kader als psychologische grens: de bankzijde is de voorkant en het kader kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een bar onder te plaatsen of een barbecue onder te houden.

 

Bij activiteiten met een meer open karakter kan de andere kant van het kader gebruikt worden: het omlijst de activiteit en begrenst de speelruimte van de uitvoerende. Voor het publiek

is er dan een duidelijke voor- en achterkant, en is Frame je Feestje niet overheersend aanwezig, maar wel een belangrijke ondersteuning en omkadering.

 

Om het ontwerp een extra dimensie en speelsheid te geven, is de basis op twee punten licht vervormd. Hierdoor krijgen alle horizontale elementen knikken, die zorgen voor krachtige

vorm en een herkenbaar symbool. Door een hoek van de bank zo’n 60 centimeter op te tillen wordt er een plateu gecreërd dat gebruikt kan worden als statafel. De schuine delen kunnen goed

gebruikt worden om op te liggen of tegenaan te zitten.

 

 

Frame je Feestje bestaat uit een vorm die gemaakt wordt met een doorsnede van 40 x 40 cm, ideale afmetingen om op te zitten. Door de afmetingen op deze manier aan te passen aan de menselijke schaal nodigt het uit tot gebruik en is het geschikt voor de scenario’s van diverse schalen.

2015 © Patrick van Dodewaard