Stacked Dutch

Graduation Project | individual | 2015

TU/e Archiprix nominee 2016

 

The project makes a statement on how the Dutch embassy in Oslo can collaborate with companies. A new Dutch embassy is designed in the centre of Oslo, Norway. By hosting Norwegian and Dutch start-ups the embassy becomes profitable and relevant by acting as a catalyst in-between both countries’ economies. The project becomes sustainable due to the entire timber structure. Wood can be considered as a traditional material, but even more as an innovative material as the design proves. This duality adds to the ambitions of the embassy: innovating and preserving traditions. >

By scaling the principle of the urban street and hofjes down to building level, and by stacking them it is possible to create a public building with private areas without demanding visible security measures. With maximum 40 employees per hofje it is improving collaboration between companies and avoiding anonymity. The embassy-unit is a special volume in the centre of the building. >

The structure exists out of stacked timber trusses, a sustainable system creating strength, stability, and a certain flexibility on the floors. At night the trusses show themselves through the translucent façade giving the building an extra dimension. <

The answer of sharing a secured institute with start-ups is found in the Dutch Identity. The Dutch Hofje (small courtyard with garden) form over 400 years a quiet, private and shared space for citizens. The properties of hofjes are used to form a contemporary office concept with small clusters of companies gathered around a shared central space. >

2015 © Patrick van Dodewaard