Stacked Dutch

Graduation Project | individual | 2015

Structural elaboration

 

The structure can be seen as a collection of stacked timber trusses. The trusses perfectly match the hofjes concept creating a clear structural system and the possibility to create large spans and flexible floor plans. All to strengthen the individualistic appearance of each hofje without losing grip on the total composition. The trusses are stacked and connected with small steel columns creating a desired skylight above each hofje with a minimal interruption, increasing the individualism of a hofje. It is even more increased by the rotations in the structure. This adds the possibility to design a routing system in between the office clusters without creating difficult cantilevers, which are unsuitable for timber structures.

 

Giving the office hofjes identity with the present diagonals the trusses hardly interrupt daylight. By placing them behind a partly glass and partly translucent façade makes the gesture more subtle since the trusses will not be very visible from the outside. This appearance differs from the appearance at night, when the total structural system is becoming clearly visible. The timber trusses are placed inside the offices, which make it a tangible element of the space. The diagonals in the trusses are designed in a way that they transfer the loads under compression. Makes the connection between the diagonals and the chords more more convenient. >

 

 

The connection is designed using a steel tube, making equilibrium. Therefore the connection becomes flexible and can be used for each truss under every load angle. Steel plates are connected to the tube and to the timber elements by bolts. Therefore the timber elements only transfers normal loads. This is by far the most efficient way of constructing these kind of dimensions in wood. The dominant truss connection is calculated to prove that the structure is actually possible as a timber structure.

Stability is provided by the trusses, stacked perpendicular to each other. The wind loads are transferred by the trusses and stiff floors to one of the two cores. The floors of the hofjes are made stiff by the use of timber beams in combination with cross laminated floor plates. The cores are connected to each other by steel trusses in the roof and by the concrete structure of the basement. Furthermore the cores create a safe fire escape routing and a suitable place for elevators, making every floor accessible by elevators.  >

 

 

The embassy unit is treated as an unique element in the building and so is the structure, the embassy is hanged at the steel trusses spanning from core to core, creating a column free area in the middle of the building. The structural elaboration of the building is explained in the blue thesis.

2015 © Patrick van Dodewaard